Hajlandó vagy arra, hogy kedves legyél magaddal? – Gary Douglas

“A tudatosság akkor érkezik meg az életedbe, amikor nem az eredményekhez ragaszkodsz, hanem amikor hajlandó vagy ajtót nyitni ezerféle lehetőségnek anélkül, hogy a felbukkanó dolgokat befolyásolni akarnád.” Gary Douglas

Mit jelent neked a kedvesség? Előfordul, hogy olyan légkörben nevelkednek az emberek, ahol kevés kedvesség van, így ismeretlen fogalomnak tűnhet számukra. Ez a te esetedben is igaz volt?

Hajlandó lennél többet tudni a kedvességről és a mindennapjaid részévé tenni azt?

Lehet, hogy könnyedebb, mint azt valaha is képzelted volna, és nem egyenlő az önelégültséggel. Ha kedvesek vagyunk magunkkal, valójában a világgal vagyunk kedvesek. A kedvesség olyan kiterjedő energiát teremt, ami még több örömöt, lehetőséget és könnyedséget tesz lehetővé. A kedvesség sokféleképpen megmutatkozhat, de a könnyedség energiája, az ajándékozás és a nagylelkűség mindig hozzátartozik. Milyen lenne az életed, ha mindennap kedves lennél magaddal?

Íme néhány javaslat, hogy több kedvességet teremts az életedbe.

Ha a kedvesség eddig nem nagyon volt jelen az életedben, kezdd azzal, hogy észreveszed, amikor mások kedvesek. Lehet, hogy egy édesanya nyugtatja a gyermekét, vagy valaki játszik a kutyájával és szeretettel van iránta. Figyeld meg az energiát. Olyasvalami ez, amiből többet szeretnél az életedben? Feltehetsz ilyen kérdéseket: Nyitott vagyok arra, hogy befogadjam ezt a fajta energiát? vagy Hol voltam én kedves vagy kaptam kedvességet, amit eddig még nem ismertem el? Itt az a trükk, hogy ne ítélkezz magadon! Ha eddig nem tapasztaltál sok kedvességet, eltarthat egy ideig.

Amikor kedves vagy magadhoz, elköteleződsz amellett, hogy nem bírálod magadat vagy a testedet. Az ítélet mindig romboló, összehúzó és tetszőleges is. Nincs benne igazság, csak valaki másnak a nézőpontja. Milyen lenne az életed, ha nem bírálnád magadat? Gyakorolhatsz úgy, hogy adsz magadnak egy bírálatmentes napot vagy akár órát. Ha rajtakapod magad az önbírálaton, csak annyit mondj, hogy “Sajnálom, ítélet, ma ítéletmentes napot tartok. Holnap visszajöhetsz.” Ez mit teremtene?

Ha valaki ítélkezik feletted, jusson eszedbe, hogy az emberek csak olyannal vádolnak téged, amit ők maguk tesznek. Ez soha nem rólad szól! Hogyan lehetne még ennél is jobb?

Vedd fontolóra, hogy elengedj minden normát. A normák szintén tetszés szerintiek. Mi történik, ha az a normád, hogy “mindenkivel kedves vagy”? Lehetővé teszi ez másoknak, hogy lábtörlőként bánjanak veled? Kedvesnek lenni önmagunkkal magában foglalja azt is, hogy nem engedjük meg másoknak, hogy bántalmazzanak minket. Ez arról szól, hogy minden helyzetben tartsuk magunkat tiszteletben.

Légy hajlandó tudni, amit tudsz, még akkor is, ha senki sem ért veled egyet. Mindannyian nyomás alatt voltunk, hogy figyelmen kívül hagyjuk, amit igaznak tudunk, annak javára, hogy mások mit mondanak rólunk, arról, hogy kik vagyunk, mit csinálhatunk, mit nem csinálhatunk, mire vagyunk képesek, mire nem, miben kellene hinnünk, hogyan kellene viselkednünk, stb.. Mi változna, ha hajlandó lennél megtisztelni magadat a tudásod tiszteletben tartásával? Lehetővé tenné ez annak az egyedi ajándéknak, aki vagy, hogy még inkább jelen legyen a világban? Ha akként a különbözőségként létezel, aki vagy, nemcsak magadhoz vagy kedves, de a világnak is ajándék vagy!

Mi lenne, ha hálás lennél magadnak és a testednek? A hála annak észrevételéről és elismeréséről szól, hogy mi a helyes, megfelelő veled és a testeddel kapcsolatban, ahelyett, hogy azzal foglalkozol, amiről eldöntötted, hogy helytelen. A hála mindig hozzájárulás a kedvességhez. Minden napodat kezdheted azzal, hogy elismersz öt dolgot az életedben, amiért hálás vagy, és öt olyan dolgot, amiért önmagadnak és a testednek vagy hálás. Figyeld meg, hogy ez vajon más energiát teremt-e a napodnak.

Legtöbbünknek nagyon hosszú a feladatlistája. Tartjuk ezt a listát, és egy nap alatt annyi teendőt végzünk el belőle, amennyit csak tudunk. Kedvesnek tűnik ez számodra? Mi lenne, ha a feladatlista helyett kérdéseket tennél fel? Néhány kérdés, ami segíthet: “Hová fordíthatom most az energiámat, ami nagyszerűbb lehetőségeket fog teremteni? Ki vagyok én ma és milyen nagyszerű és pompás kalandjaim lehetnek? Mi az, ami ma valójában szükséges? Mi lehetek és mit tehetek, hogy a ….. örömteli legyen számomra? Mi lehetséges ma azon túl, mint amit eddig valaha elképzeltem?” A kérdezés lehetővé teszi, hogy éberek legyünk az energiára és kövessük azt. A fura az, hogy ezáltal több mindent teljesítsünk a listánkról, mintha követnénk azt.

Ha kedvesek vagyunk magunkkal, akkor hajlandóak vagyunk arra is éber lenni, ami van, ahelyett, hogy mi milyennek szeretnénk valakit vagy valamit. Bizonyára csábító fantáziálni vagy tettetni, hogy valami, pl. egy párkapcsolat vagy egy állás sokkal jobb és kielégítőbb mint valójában. Mi van, ha azáltal, hogy elismered, ami valójában van, felszabadítod magad, hogy a jelenleginél sokkal nagyszerűbb és kiterjesztőbb helyzet felé haladj? Ez is egy módja annak, hogy kedves legyél önmagadhoz és a jövődhöz.

Gyakran az olyan dolgok, mint az adózás, a ház kitakarítása vagy az autó egy problémájának a kezelése is valójában önmagaddal való kedvesség. Habár az is lehetséges, hogy nem az egyik legélvezetesebb feladat a nap során, ha megfontolod, és a könnyedségre, szépségre és békeérzetre fókuszálsz, az majd megteremti számodra.

A kedvesség arról is szól, hogy észrevesszük az életünkben az embereket és mindent, ami körülvesz bennünket. A barátaid közül és a családodban kik azok a személyek, aki kedvesek hozzád? Kik azok, akikre számíthatsz? Ki az, aki hálás érted, és aki tisztel téged és tiszteletben tartja a választásaidat? A hely, ahol élsz, tápláló számodra és támogat téged? Olyan munkád van, amit már alig vársz? Efféle kérdéseket feltéve mindannyiunk számára elkezd világosabbá válni, hogy mi működik számunkra és mi nem. Ez az első lépés afelé, hogy olyan változtatásokat tegyünk, amik ténylegesen tiszteletben tartanak bennünket. Igen, lehet, hogy korlátoznod kell néhány emberrel a kapcsolattartást vagy akár el is kell engedned őket. De azáltal, hogy ezt megléped, kijelented az univerzumnak, hogy több kedves embert szeretnél az életedbe. Ha úgy találod, hogy a munkád vagy az otthonod nem jól illeszkedik hozzád, akkor elkezdhetsz valami olyat keresni, ami viszont igen. Egyikünk sincs arra kényszerítve, hogy olyan helyzetben maradjon, ami nem becsüli meg. Néhány hasznos kérdés, amit feltehetsz: “Ez a személy / helyzet / állás / otthon hozzájárulás az életemhez? Azzal, hogy az életemben tartom ezt a személyt / munkát / otthont, kedves vagyok magamhoz?

Nagyon sokunknak teljesen új dolog az, hogy a kedvességet válasszuk önmagunkkal kapcsolatban. Hajlandó lennél ezt elkezdeni? Ez egy olyan izom, amit idővel erősíthetsz. Hogyan változna az életed, ha elköteleződnél amellett, hogy kedves vagy önmagadhoz?

Az eredeti cikk angolul

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.