11 jel, hogy gázlángozva vagy

A gázlángozás egy manipulációs technika, amit az emberek arra használnak, hogy erőt nyerjenek. És nagyon jól működik. Egy olyan módszer, mely által egy személy, vagy entitás, úgy tudja növelni az erejét, ha eléri, hogy az áldozat megkérdőjelezze a saját valóságát. Sokkal jobban működik, mint gondolnád. Mindenki fogékony a gázlángozásra, ez egy közkedvelt technika a bántalmazók, diktátorok, nárcisztikus személyek és kultikus vezetők körében. Lassú lefolyású, hogy az áldozat ne vegye észre az agymosást amin keresztülmegy. Például, a Gázlángozás (Gaslighting 1944) című filmben egy férfi addig manipulálja a feleségét, hogy az végül azt hiszi, megőrült.

Stephanie Sarkis Ph.D könyvében, amelynek címe: Gaslighting: Recognize Manipulative and Emotionally Abusive People – and Break Free, (Gázlángozás: Ismerd fel a manipulatív és lelki bántalmazást és törj ki a fogságából) kifejti, hogyan vetik be a gázlángozók tipikusan a következő technikákat.

1. VALAMI ÉGBEKIÁLTÓ HAZUGSÁGOT MONDANAK
Rögtön tudod, hogy hazugság. Mégis, rezzenéstelen arccal mondják. Miért teszik ezt? Hogy precedenst állítsanak. Ha egy kolosszális hazugságot adnak elő, többé nem vagy biztos benne, hogy bármit is mondanak, az igaz. Céljuk, hogy bizonytalanságban tartsanak és elhitessék, hogy valami nincs rendben veled.

2. LETAGADJÁK, HOGY VALAHA IS MONDTÁK, AMIT MONDTAK, MÉG AKKOR IS, HA BIZONYÍTÉKOD VAN RÁ
Tudod, hogy mondták, hogy megtesznek valamit; tudod, hogy hallottad. De ők újra és újra letagadják. Elkezded megkérdőjelezni a valóságodat – talán soha nem is mondtak ilyet. És minél inkább ezt teszik annál inkább megkérdőjelezed a valóságodat és elkezded elfogadni az övékét.

3. FEGYVERKÉNT HASZNÁLJÁK ELLENED, AMI SZÁMODRA A LEGKÖZELEBB ÁLL, AMI A LEGKEDVESEBB
Tudják, hogy a gyerekeid milyen fontosak számodra, és hogy az identitásod milyen fontos. Tehát ezek lehetnek azok a dolgok, amik ellen elsőként támadást intéznek. Ha vannak gyerekeid, azt mondják, hogy nem kellett volna megszületniük. Azzal etetnek, hogy bárcsak ne lenne ennyi negatív tulajdonságod, akkor értékes ember lennél. Alapjaiban rengetik meg a létezésed.

4. IDŐVEL TÖNKRETESZNEK
Ez a gázlángozás egyik alattomos tulajdonsága – fokozatosan hat, idővel ér célba. Itt egy hazugság, ott egy hazugság, gyakran egy rosszindulatú megjegyzés… és elkezdődik. Még a legokosabb és legnagyobb önismerettel rendelkező embereket is be tudja húzni – olyan hatékony. Ez a “lassú tűzön való megsütés” analógája: lassan tekerik fel a lángot, hogy a béka ne vegye észre, hogy valójában mi történik.

5. NEM AZT MONDJÁK, AMIT TESZNEK ÉS FORDÍTVA
Amikor egy gázlángozó személlyel, vagy entitással beszélsz, inkább azt nézd meg mit tesznek, nem azt, hogy mit mondanak. Amit mondanak nem jelent semmit; csak üres beszéd. Amit tesznek az a lényeg.

6. POZITÍV MEGERŐSÍTÉSEKET DOBNAK BE, HOGY EZZEL IS MEGTÉVESSZENEK
Ez a személy vagy entitás, aki tönkretesz amikor azt mondja, nem vagy értékes, most megdicsér valamiért. Ez még jobban megnehezíti a dolgod. Azt gondolod: “Nos, talán mégsem olyan rosszak.” De igen, azok. Ez egy szándékos kísérlet arra, hogy elhitessék, valami nincs rendben veled – és újra megkérdőjelezd a valóságodat. Nézd meg azt is, mi az amiért megdicsértek; feltehetően olyasmi, ami a gázlángozó érdekeit szolgálta.

7. TUDJÁK, A MEGTÉVESZTÉS GYENGÉVÉ TESZ
A gázlángozók tudják, hogy az emberek szeretik a stabilitást, szeretik érezni, hogy a dolgok a normális mederben folynak. Céljuk, hogy ezt gyökerestül kitépjék és elérjék, hogy állandóan mindent megkérdőjelezz. Az ember természetes törekvése, hogy azt az embert vagy entitást keresse, aki segít, hogy stabilabbnak érezhesse magát – és ez történetesen éppen a gázlángozó lesz.

8. HAZUDOZNAK
Csalók, vagy drogosok, mégis folyamatosan téged vádolnak ezzel. Teszik ezt olyan gyakran, hogy elkezdesz védekezni és ez elvonja a figyelmed a gázlángozó valódi viselkedéséről.

9. MEGPRÓBÁLJÁK SZEMBE FORDÍTANI VELED AZ EMBEREKET
A gázlángozók a manipuláció nagymesterei és mesterek abban, hogy megtalálják azt az embert, akiről tudják, hogy mellettük marad bármi áron is – és felhasználják őket ellened. Ilyen megjegyzéseket tesznek, “Ez az ember tudja, hogy nincs igazad.”, vagy “ Ez az ember is tudja, hogy haszontalan vagy.” Jegyezd meg, ez nem azt jelenti, hogy az emberek mondták is ezt valaha rólad. Egy gázlángozó megrögzött hazudozó. Amikor ezt a taktikát alkalmazza, úgy érzed nem tudod kiben higgy, kihez fordulj – és ez visszavezet egyenesen hozzá. Éppen ez az, amit el akarnak érni: az elkülönüléssel nagyobb kontrollt élvezhetnek.

10. AZT MONDJÁK NEKED, VAGY MÁSOKNAK, HOGY ŐRÜLT VAGY
Ez a leghatékonyabb eszközök egyike, ami eléri, hogy figyelmen kívül hagyjanak. A gázlángozó tudja, ha megkérdőjelezik az épelméjűségedet, az emberek nem fogják elhinni neked, amikor azt állítod, hogy bántalmaz, vagy nem ura önmagának. Ez egy mestertechnika.

11. AZT MONDJÁK, MINDENKI HAZUDIK
Azáltal, hogy azt mondják neked, mindenki hazudik (a családod, a média), ez újra megkérdőjelezi a valóságodat. Soha senkit sem ismertél, aki ilyen arcátlanul tette volna ezt, akkor csak igazuk lehet, nem? Nem. Ez egy manipulációs technika. Ezzel érik el azt, hogy hozzájuk fordulj a “korrekt” információért – ami viszont egyáltalán nem az.
Minél éberebb vagy ezekre a módszerekre, annál hamarabb be tudod őket azonosítani, és elkerülheted, hogy a csapdájukba ess.

Forrás:
https://www.psychologytoday.com/us/blog/here-there-and-everywhere/201701/11-warning-signs-gaslighting
Fordította: Pap Csilla

Ha úgy érzed, hozzájárulás lehetek még másképp is az életedhez, szeretettel látlak személyesen az Access Bars®-, Facelift® vagy másTestkezelésre.

 • Az Access Bars emberek ezreinek segített, hogy megváltoztassák az életük több területét, például az egészségüket, súlyukat, fáradtságot, depressziót, idegességet, stresszt, alvászavarokat, pénzzel, kapcsolatokkal, szexszel kapcsolatos problémákat, és sok mást is.

  Befektetés önmagadba, vagyis az Acces Bars® kezelés ára:

  1 kezelés 15 000 Ft

  3 alkalom: 45 000 Ft helyett 30 000 Ft

  5 alkalom: 75 000 Ft helyett 40 000 Ft

   

  Egy Bars kezelés alapvetően másfél órás, aminek az elején 20-30 percet beszélgetünk, ez Tőled függ, nem kötelező.

  Azonban a Bars kezelés időtartama nagymértékben függ attól, hogy milyen a befogadóképességed, ami az energiaáramlással érzékelhető, tehát lehet rövidebb is.

  Ha szeretnél részt venni nálam egy Bars kezelésen, vedd fel velem a kapcsolatot az alábbi elérhetőségek bármelyikén:

  Szeretettel várlak Fonyódon!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.